Diari H2O

Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia

We Are Sidang Blog BASiS

Wujud sejak 2016 atas bimbingan Encik Zefry Hanif atau mesra dikenali sebagai Cikgu Jep. Tujuannya adalah untuk menyertai pertandingan “My Pengguna” yang bertemakan “Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia”. Bagi memberikan kesedaran kepada rakyat tentang betapa pentingnya air apatah lagi mendepani krisis baru-baru ini iaitu El Nino. Diharap akan memberikan impak yang positif kepada masyarakat Malaysia.

Copyright © 2016 Diari H2O. Powered by Blogger.

Posts

Comments

Pasukan kami

Blog Journalis

Hubungi Kami

Jom Sertai Kami

Portfolio

    Posted by: Sidang Blog BASiS Posted date: 04:01:00 / comment : 2

    Apa yang akan diperolehi dalam blog ini?

    • Langkawi dan keindahannya
    • Sejarah Langkawi
    • Penginapan murah di Langkawi
    • Bajet
    Image result for langkawi

    Asalamualaikom dan selamat sejahtera semua pembaca DiariH2O yang saya hormati.Bosankan asyik baca pasal air???So daripada kita bosan membaca.Apa kata kita hayati sendiri keindahan ciptaan Allah dimuka bumi ini tentang air.Oleh itu,mulai hari ini,DiariH2O akan memperkenalkan tempat-tempat menarik di Malaysia mahupun di luar negara yang mempunyai kaitan dengan air.Contohnya,Keindahan laut,sungai,tasik kolam dan sebagainya.
    Bertepatan dengan Firman Allah dalam Surah Al Hajj ayat 46

    "Tidaklah mereka menjelajah di muka bumi, supaya mereka mempunyai hati yang dapat memikirkan atau telinga dapat digunakan untuk mendengar? Kerana sebenarnya bukan mata yang buta, tetapi yang buta ialah hati dalam dada". (Surah Al-Hajj, ayat 46)

    Langkawi dan Keindahannya
    Langkawi merupakan tempat perlancongan yang terkenal serata dunia.Disini kami akan memperkenalkan tempat tempat yang menarik yang berkaitan dengan air.Kami senaraikan tempat-tempat yang mesti pergi mengikut ranking yang kami tetapkan.

    Pertama:Langkawi SkyCab



    Terletak di Gunung Mat Cincang,Mempunyai 3 tempat perhentian untuk melihat pemandangan yang menarik.Disini,pengunjung dapat memerhati keindahan lautan yang luas.Ia merupakan tempat yang wajib dilawati apabila melancong di Langkawi.

    Kedua:Tasik Dayang Bunting

    Image result for tasik dayang bunting



    Tasik Dayang Bunting dinamakan  sebegitu kerana bentuk bukit dipulau itu apabila kelihatan dari jauh seperti perempuan yang sedang mengandung.Mengikut mitos lagenda,ia adalah seorang perempuan mengadung yang di sumpah.Untuk tiba ke sini,Pengunjung perlu melanggan pakej Island Hopping dan saya syorkan jangan bawa kanak kanak atau orang tua kerana perjalanan ini sangat bahaya.Tak percaya???Nah tengok ni...

    P/S:Muka baru ingat Tuhan
    Pengunjung boleh berenang disitu namun tidak boleh jauh dar jeti :)

    Ketiga:Taman Rekreasi Paya Bakau
    Di sini,ayah saya paling suka.Saya pun suka.Bila kat sini rasa tenang sangat.Udara pun segar.Segala tension dulu semua hilang.Inilah Taman Rekreasi Paya Bakau Kilim Langkawi.Apa yang best kat sini?Korang akan naik bot merentasi Sungai Paya Bakau tengok Pokok Bakau sekeliling.
    Stesen pertama,tempat favourite abah saya iaitu tempat bela ikan.

    Dekat sini ada ikan apa tah.Dia boleh pancutkan air.Saya namakan dia Watergun Fish sebab dia boleh menembak serangga didarat dengan menggunakan pancutan air.Lalu,apabila serangga jatuh ke sungai.Ikan akan memakan serangga tersebut.Bersebelahan dengan tempat bela ikan ni ada Restoran Seafood yang hanya dibuka pada waktu malam.




    Keempat:Underwater World
    Disebabkan tempat ni berkenaan dengan air jadi saya masukkan la.Tapi saya memang tak minat temat macam ni so saya listkan kat tempat yang last ni
    Image result for underwater world langkawi



    harga tiketnya agak mahal per head.Lebih kurang RM33 bukan warganegara,dan RM 23 warga negara.Pencinta binatang!!!ini adalah tempat yang anda tidak boleh lepaskan.

    Sejarah Langkawi

    Penginapan Di Langkawi
    Senarai Chalet Murah Di Langkawi
    Senarai Hotel Murah di Pantai Cenang
    Tempat Penginapan Bawah RM100

    Bajet
    RM 1000 per head dah cukup.....

    Selamat Melancong...dari DiariH2O
    Moga blog kami menepati kehendak pengguna dan menjadi BlogPengguna2016 Terbahek!!!!!

    icon allbkg

    Tagged with:

    Next
    Newer Post
    Previous
    Older Post

    2 for Melancong Di Malaysia: Langkawi

Komentar

Respon Pembaca